zoeken
project 52 van 59

Design bestrating met oog voor heden en verleden

Design bestrating met oog voor heden en verleden

1
2
47_1287389519_29167-sugarcity-01.jpg
47_1287389522_29167-sugarcity-02.jpg

Opdrachtgever: Cobraspen Vastgoedontwikkeling, Overveen
Ontwerp: Kentie en Partners Architekten, Soeters Van Eldonk Ponec architecten i.s.m. Cobraspen Vastgoedontwikkeling
Producent: De Meteoor


Van een industriegebied tot aantrekkelijke stedenbouw: SugarCity. Zo’n 110.000 m2 industriegebied  - circa eenderde van heel Halfweg - krijgt een herbestemming. Er komen onder meer kantoren, horeca, winkels, casino, hotel, congrescentrum, megabioscoop en jachthaven. Ook de buitenruimte wordt niet vergeten en krijgt een hoge verblijfskwaliteit: straten en pleinen met een hoogwaardige inrichting, afgewisseld met veel groen en water.

Tevens is er oog voor het (industriële) erfgoed. Het gemeenlandshuis ‘Swanenburg’ (1645), de eerste bebouwing van Halfweg, en vooral het daaromheen gegroeide complex van de suikerunie blijven beeldbepalend. Zo vormen de twee 50 meter hoge suikersilo’s ook in hun nieuwe functie als hoogwaardige kantoren een waar pronkstuk. Dat ‘pronkstuk’ geldt feitelijk ook voor de fraaie bestrating aan de voet van deze kantoorsilo’s. Voor de parkeerplaats bij dit opvallende project viel de keuze op design betonplaten. Juist vanwege de industriële uitstraling van het complex kozen de architecten bij de aanleg van het 1.700 m2 grote parkeerterrein voor dit type robuuste én fraaie bestrating. Er vond intensief overleg plaats tussen projectontwikkelaar c.q. opdrachtgever, architecten en fabrikant over de uitstraling van de design betonplaten. Onder andere over de kleurstelling en de uitdrukkelijke wens om de veegstructuur (afwerking) in alle platen in dezelfde richting te laten wijzen. Voorts is gekozen voor het omkeren van de hoekstalen omranding, waardoor er slechts een subtiele smalle rand aan de bovenzijde zichtbaar is. Voor de betonplaten die op de detectielussen voor de slagbomen liggen, is een speciale oplossing beschikbaar: platen met een kunststof wapening, die de signalering niet verstoort. Om deze reden wordt ook de hoekstalen omranding van deze platen doorbroken. Het leidde tot een maatwerk bestrating, passend bij het beeld van nu (met aluminium beklede kantoorsilo’s) en het beeld van vroeger (anderhalve eeuw suikerindustrie).

Door te kiezen voor twee kleuren, betongrijs en antraciet, konden de parkeervakken worden gemarkeerd. Ieder vak voor parkeren (5 x 2 m) bestaat uit twee antracietkleurige betonplaten van 2 x 2 m en eentje van 2 x 1 m (grootformaat). De slijtvaste kleur is aangebracht door in het productieproces pigment (toeslagmateriaal) toe te voegen aan de deklaag. Tussen de vakken zijn stroken betonplaten van 0,50 x 2 m gelegd, die voldoende ruimte bieden voor het in- en uitstappen. Voor de afwatering is gebruik gemaakt van verholen goten.

Alle projecten
Project aanmelden

project 52 van 59

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig