zoeken
project 49 van 59

Esthetische betonplaten voor Hogeschool Avans

Esthetische betonplaten voor Hogeschool Avans

1
2
54_1444899632_avans-hogeschool-2.jpg
54_1444899632_avans-hogeschool.jpg
Opdrachtgever: Avans Hogeschool Breda
Ontwerp: Pouderoyen Compagnons vormgeving van stad en land bv, Nijmegen
Uitvoering: Sprangers Bouw, Breda, en Bestratingsbedrijf JM van den Broek uit Ulvenhout. 
Betonnen bestratingsmateriaal: De Meteoor

Het voorplein van de Avans Hogeschool Breda biedt een voorproefje van wat nog komen gaat. Na de uitbreiding van de school is als eerste het nieuwe voorplein ingericht, maar op de rol staan nog een buitenplaza, een parkgedeelte en een groene parkeerplaats. Het totale project belooft veel als je de kwaliteit van het voorplein in ogenschouw neemt. Een majestueus voorplein van forse betonplaten met een veegstructuur, waarbij een sterrenverlichting in de betonplaten, enkele bomen en een wigvormige ‘scherf’ van natuursteen een verwijzing naar de teruggelegde entree maken.De nieuwbouw voor de Hogeschool heeft twee gezichten: een strak en zakelijk bouwvolume en een organisch gevormd paviljoengebouw dat zich brutaal tegen het strakke deel nestelt. De buiteninrichting doet daar feitelijk nog een schepje verscheidenheid bovenop. Behalve het robuuste voorplein komt er een parkruimte, een patio als aangename binnentuin en een vriendelijk ogend parkeerterrein. Vier elementen met elk hun eigen karakter en functie. “Het voorplein bezit vooral een rationeel karakter,” stelt Jan Bruyn, landschaparchitect bnt en directielid van Pouderoyen Compagnons. “De dominante gevel en forse entree vragen om een stoere inrichting. Bij de forse oppervlakte past qua schaal tevens een groter verhardingsproduct. Een zakelijke inrichting, waarbij je met bepaalde elementen verfijning en contrast inbrengt om die zakelijkheid toch warmte mee te geven of te compenseren. Zo zijn de antracietkleurige betonplaten voorzien van een veegstructuur, zodat je een verfijning van het beeld krijgt. Ook is met bomen in een frisse groene tint contrast aangebracht met de dominante terracottakleurige gevel. Bovendien wordt de fietsenstalling met groen afgezet.”Collega landschaparchitect Femke Brouwer is op zoek gegaan naar een bestratingsmateriaal dat zou passen bij het robuuste, bijna monumentale karakter van de nieuwbouw. “We wilden in elk geval een grootformaat betontegel, het liefst in een XXL formaat. Dat werden esthetische betonplaten van 1 x 2 meter. Het klinkt misschien raar, maar juist bij dergelijke forse betonplaten kun je een mooie detaillering bereiken. Behalve de veegstructuur hebben wij in de platen led-lampjes laten aanbrengen. Steeds meer lampjes naarmate men de entree van het gebouw nadert. In feite een omkeerde sterrenhemel. Ook de zone van natuurstenen die als een scherf naar de entree loopt, geleidt de route. Langs één gevel zijn in de betonplaten stalen noppen aangebracht, waar enkele ‘bevoorrechte’ parkeerplaatsen zijn aangeven. Voor het overige is sprake van een mooie, vlakke ruimte waar studenten goed moeten kunnen lopen en fietsen. Er zijn ontzettend veel verkeersstromen, mede omdat de school ook voor veel andere dag- en avondopleidingen wordt gebruikt. Verpozen kan hier natuurlijk ook, maar daar zullen de andere ruimtes rondom de school een grotere rol in spelen.”Betonnen synapsenMet name het parkdeel, dat in feite een voortzetting vormt van het organisch gevormde paviljoen, biedt straks alle aantrekkingskracht om lekker in het gras met je laptop te werken. Een grote waterpartij zal niet ontbreken in dit park, dat mede het gezicht van de school bepaalt vanaf de verkeersweg. Voorts is daar waar het bestaande gedeelte en de nieuwbouw op elkaar aansluiten een buitenplaza met grand café en terras ontworpen. “Een gebied om eveneens lekker te verpozen,” aldus Femke Brouwer. “Op dit schoolplein komen betonnen synapsen, kunstzinnige zitelementen. Ook hier zal het groen niet ontbreken om te zorgen voor een spannende dialoog tussen hard en zacht.  In het ontwerp is ervan uitgegaan dat ook deze buitenplaza (deels) met dezelfde betonplaten wordt bestraat. Een 5 meter brede loopstrip verbindt het entreeplein via de centrale hal met de buitenplaza en het daarachter gelegen parkeerterrein. Deze loopstrip, die volgens plan moet gaan worden uitgevoerd in een afwijkend grootformaat betontegel (smalformaat) vormt de ruggengraat van het totale terreinplan. Het parkeergedeelte krijgt eveneens een groen karakter. Strakke, 1,20 meter brede hagen in combinatie met de nodige bomen zorgen voor een vriendelijke parkeerzone.”Deze ruimtes zullen als volgende fasen na het voorplein worden aangepakt. Het voorplein is als eerste aangepakt omdat hier de nieuwe centrale entree van het (onlangs feestelijk heropende) gebouw kwam. Het voorplein moest toch helemaal op de kop omdat er een ondergrondse waterberging is gekomen. Jan Bruyn: “Het voorplein vormt samen met de markante nieuwbouw het aangezicht van de school. Voorheen lag het gebouw behoorlijk verscholen, maar het toont zich nu volop. Er is echt een beeldmerk naar buiten toe ontstaan.” Femke Brouwer: “Het voorplein vormt een knooppunt van activiteiten. Het is functioneel en zakelijk, maar door de verlichting, de detaillering van de betonplaten en de scherf van gebouchardeerd natuursteen is sprake van een chique uitstraling. Straks krijgt het nog meer cachet als het plein de omslag laat zien van zakelijkheid naar de organische vormen van het park. Het wordt naar onze mening een geslaagde mix van hard en zacht, van zakelijk en informeel, van strakke en organische vormen. We hopen dat het ambitieniveau van de eerste fase een vervolg krijgt bij de uitwerking van de overige fasen. Het ontwerp ligt er. Ambitie betekent niet dat per se het duurste materiaal nodig is. We hebben hier in feite behalve een aantal zeer bijzondere, hoogwaardige elementen gekozen voor standaardmaterialen, maar dan op een eigen manier toegepast. Dat kan met het asfalt met split voor de paden in het park of voor de betonplaten met de speciale oppervlaktestructuur, led-verlichting en stalen noppen voor het voorplein. Zo’n ontwerpproces is uitdagend en het leuke is ook dat opdrachtgevers enthousiast worden en er dan ook vergaand in mee kunnen gaan. Wat dat betreft is het voorplein écht een belofte voor wat nog gaat komen.”

Alle projecten
Project aanmelden

project 49 van 59

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig