zoeken
project 157 van 169

Deventer Ziekenhuis: entree met allure

Deventer Ziekenhuis: entree met allure

1
2
3
4
5
6
7
43_1286395491_29167-deventer-01.jpg
43_1286395495_29167-deventer-02.jpg
43_1286395498_29167-deventer-03.jpg
43_1286395502_29167-deventer-04.jpg
43_1286395504_29167-deventer-05.jpg
43_1286395506_29167-deventer-06.jpg
43_1286395510_29167-deventer-01-n015.jpg

Opdrachtgever: Deventer Ziekenhuis,  Deventer
Ontwerp: Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur, Arnhem
Uitvoering: Fa. Janssen Wijhe
Betrokken: Heijmans Bouw, Nimatech Lisse
Producenten: Struyk Verwo Infra, Morssinkhof Groep

Geen bekrompen ingang, maar juist een entree met allure. Een groots gebaar naar de gebruikers en bezoekers van het nieuwe Deventer Ziekenhuis. Een plein zonder ruimtelijke opdeling in vele gebruiksfuncties. Uiteraard blijft het entreeplein het podium van zeer gevarieerd gebruik door diverse doelgroepen. Door het echter als harmonieus, samenhangend plein te ontwerpen, met gebruikmaking van herkenbare grootformaat betontegels, ontstaat de beoogde eenheid.

“Bij elk ziekenhuis is de entree het toneel van uiteenlopende functies. De patiënten die buiten een luchtje willen scheppen, de bezoekers die met het openbaar vervoer komen, de taxi en auto waarmee men mensen voor de deur wil afzetten, parkerende auto’s, kortom een behoorlijke mix van functies en van belangen,” aldus ir. Paul Poelmans bnt van Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur. “Als gevolg daarvan zie je bij veel ziekenhuizen een nogal benauwende entree, met paaltjes om auto’s te geleiden, met routes en strepen om binnen te lopen, bankjes weggedrukt in een hoekje et cetera. Wij wilden bij het nieuwe ziekenhuis in Deventer een lekker ruim plein maken. Een mooie eenheid, waarin al die verschillende zaken logisch zijn opgenomen.”

Buro Poelmans Reesink kreeg de opdracht om de complete buiteninrichting te ontwerpen, waaronder het entreeplein, de groengedeelten, de binnentuin bij het psychiatrisch gedeelte, de achterzijde van de gebouwen en de ruimte boven en rond de ondergrondse parkeergarage. Aangezien de nieuwbouw drie gebouwen omvat, waarvan twee geschakeld (RISO en psychiatrie) en waarbij de huisartsenpost (HAP) onderdeel is van het hoofdgebouw, zijn er vier entreepleinen gekomen. “Voor deze pleinen hebben wij consequent een grootformaat betontegel van 1 x 1 meter gebruikt, maar wel in drie verschillende kleuren, waarbij aan de oostzijde RISO en HAP dezelfde kleur geel hebben gekregen. Aan de westzijde bruin bij psychiatrie en in het midden oranjerood bij het hoofdgebouw. De betontegels zijn bij alle pleinen in een ritmisch vierkantpatroon gelegd, met stroken 10x10 cm betonstenen als lijnenspel. Dit vierkantpatroon volgt exact het bouwkundig kolommenstramien.”

Aangenaam én praktisch
Met name het grote entreeplein bij het hoofdgebouw omvat een veelheid aan functies. Zo ook de route voor bussen en een voorrijstrook. Het plein grenst aan twee grote parkeerplaatsen, aan de verdiepte fietsenstalling en aan de ingang van de ondergrondse garage. Een centrale as, die de twee parkeerterreinen scheidt, zorgt voor een prominente aanlooproute. Paul Poelmans: “Vergeet ook niet dat de ruimte een aangenaam verblijfsgebied moet zijn, waar je lekker op een bankje wilt zitten. Plein, omringend parkgroen en cascade zijn onderdeel van een uitnodigende en praktische buitenruimte.”

Vandaar de opzet van een open, vriendelijk plein als aangename centrale ruimte. Een nieuwe wereld voor de gebruikers. Zo kennen zij de entree van een ziekenhuis niet. Het is wel een nieuwe wereld waar dezelfde gebruikers aan moesten wennen. “Wij hadden bijvoorbeeld een ingenieus systeem voor de afwatering van het plein bedacht via vlakken, hoogteverschillen tussen rij- en looproutes. Ook had de busroute een zichtbare plek gekregen met zwarte tegels gemarkeerd door een lage roestvrijstalen geleiderails. Mensen bewegen zich echter kriskras over het plein, voor en achter de bussen, lopen al bellend en letten niet goed op. De hoogteverschillen bleken soms hinderlijk en gevaarlijk. We hebben het ontwerp daarom aangepast en een duidelijk zichtbaar busperron aangelegd met perronelementen en de andere hoogteverschillen bij de taxi aanrij route op het plein zijn verwijderd. Het blijft een fraaie eenheid, waarbij de trappartij met betonplaten met traanplaatmotief l (patroon) langs de cascade, het groendak van de verdiepte fietsenstalling en overige groenpartijen voor voldoende speelsheid zorgen. Ook de stalen pergolaconstructie die als gebogen lijn de gebouwen verbindt, geeft het plein de allure van een luchthaventerminal.

Duurzame materialen
Paul Poelmans besluit: “Het is een plein waarin je enerzijds mensen probeert te sturen en anderzijds de vrije hand geeft. Dat spanningveld werkt nu goed. De bus heeft er z’n plek, de afzetzone voor auto’s werkt en de mensen nemen graag plaats op één de van onderaf verlichte bankjes. Ook de binnentuin van de psychiatrische afdeling, met bijvoorbeeld de getordeerde lijnen van betonnen U-blokken in het gras, wordt gewaardeerd. De terreininrichting is verre van bekrompen en bedrukkend. Ruim, open, mooi, duurzaam en met hoogwaardige materialen, zoals de verlichtingsarmaturen, bestratingsmaterialen, het straatmeubilair en de beplanting. Een nieuwe en aangename wereld voor alle gebruikers.”

Waterdoorlatend beton
De toegepaste betontegels van 1 x 1 meter zijn met opzet poreus om het hemelwater te kunnen afvoeren. Oog dus voor waterbeheer. Binnen de opzet met vlakken en hoogteverschillen, lagen de platen namelijk vrij vlak. In het aangepaste ontwerp zijn deze onder meer afschot gelegd, zodat de waterdoorlatendheid van minder belang werd. De poreuze structuur maakte het wel wat ingewikkeld om ze machinaal te straten met de vacuümtechniek. Toch is dit prima gelukt. Landschapsarchitect Paul Poelmans is ook content met de kleuren. “Met name de oranjerode kleur is heel mooi. Krachtig en warm. Prima voor zo’n entreeplein.”

Alle projecten
Project aanmelden

project 157 van 169

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig