zoeken
project 37 van 38

Sierstraatwerk in alle smaken

Sierstraatwerk in alle smaken

1
2
3
4
5
6
7
8
46_1287389415_29167-patronen-01.jpg
46_1287389417_29167-patronen-02.jpg
46_1287389420_29167-patronen-03.jpg
46_1287389425_29167-patronen-04.jpg
46_1287389430_29167-patronen-05.jpg
46_1287389432_29167-patronen-06.jpg
46_1287389434_29167-patronen-07.jpg
46_1287389437_29167-patronen-08.jpg

Wat te denken van een gemeentewapen in de bestrating? Of dierenfiguren, logo’s, clubsymbolen of muzieknoten? En compleet spel, zoals ganzenbod? Het kan ook een fraai, kleurrijk patroon zijn, alsof een vrolijk tapijt de stedelijke huiskamer siert. Jan de Jong puzzelt het vooraf helemaal uit in betonstraatstenen. Dankzij het minimale formaat van 5 cm en de enorme rijkdom aan kleuren van dit bestratingsproduct, ontwerpt hij de fraaiste figuraties. Vervolgens is het aan de gemeenten en andere opdrachtgevers om met dit pakket het straatbeeld in hun gemeente te verrijken.

Jan de Jong, al decennialang vertrouwd met de straatmakerij, heeft het vak straatmaken - noodgedwongen door gezondheid - verruilt voor ‘Straatwerk in Perspectief’. Een eigen onderneming waarin hij speelt met straatwerk, om het zo te zeggen. Hij ontwerpt mozaïeken in betonstraatstenen, zoekt de juiste kleuren betonstraatstenen erbij en biedt het als pakket op de markt aan. “Dat begon allemaal met een Fox Terriër achter in een straatje bij particulieren. Daarna volgden er al snel enkele andere dierenfiguren en een gemeentewapen in ’s Gravenzande. Dit was nog met verglaasde gebakken stenen, maar toen al merkte ik dat je dan heel veel moet hakken, knippen en zagen. Dat maakt het tijdrovend en kostbaar. Bovendien zul je bij herstraatwerk als gevolg van zetting dat complexe proces nog eens moeten overdoen. Voorts krijg je bij knipwerk toch meer vervorming. Vandaar dat ik ben overgestapt op betonnen bestratingmateriaal, met als kleinste formaat de 5 cm van de waalformaat. En je sluit met dit materiaal ook aan op de tegelmaten. Als je een mozaïek opbouwt uit een stramien van kleinformaat 5 x 5 cm kun je elk detail van de figuratie prima weergeven. Temeer daar het kleurenarsenaal gigantisch is. Neem alleen al de vele tinten grijs die er bestaan. Daarmee kun je de vacht van sommigen dieren prachtig inkleuren. Het geeft een fraai kleurenspel.”

Mozaïek
Op basis van dit 5 x 5 cm stramien maakt Jan de Jong een gedetailleerd mozaïek, compleet met legtekening. Dan is het aan gekwalificeerde straatmakers om het pakket voor de opdrachtgever goed te verwerken. “Het luistert wel nauw. Zij moeten de figuratie - naar binnen toe werkend - netjes en strak uitvoeren. Ook zijn de ondergrond en fundering belangrijk. Als die goed zijn, ligt het straatwerk er voor jaren strak in. Dankzij die legtekening kun je het echter na vele jaren toch herstellen als het straatwerk voor kabels of eventuele verzakkingen eruit moet. De opdrachtgever krijgt dus een ontwerp, een legtekening en een compleet  pakket stenen, dat we zelf samenstellen. Het betekent dat ik altijd op zoek ben naar kleine hoeveelheden waalformaat betonstraatstenen op kleur, om zo de verscheidenheid in al die figuraties vorm te geven.”

Op de computer tekent hij de figuraties uit. Inmiddels heeft honderden figuraties ontworpen, waarvan alleen al 135 gemeente- en familiewapens. “Het leuke is dat je ergens een keer een mooi Perzisch tapijt ziet, dit fotografeert en het dan omtovert tot een sierpatroon in de bestrating. Waarom zouden gemeenten niet wat vaker zulke sierelementen in de openbare ruimte brengen? Het is prachtig als mensen niet klakkeloos over een bestrating lopen, maar er ook eens een keer bij stilstaan omdat er een prachtige figuratie in is verwerkt. Het kan zondermeer.”

Ganzenbord
Het bewijs wordt onder andere geleverd in de gemeente Korendijk, waar de inbreiwoonwijk Poort van Nieuw-Beijerland zowel een doordachte als fraaie bestrating kreeg. Uiteraard met een functionele insteek, waarbij waterpasserende betonstraatstenen zijn toegepast voor de rijwegen. Echter, mede vanwege de verscheidenheid aan jonge en oudere bewoners in dit wijkje met (senioren)woningen is het centrale plein voorzien van een figuratieve bestrating met het bekende ganzenbordspel. Men kan de bestrating spelenderwijs gebruiken. Ook zonder dit element is het overigens een fraai voorportaal, waarbij de totale inrichting met hoogwaardige materialen voor een harmonieuze woonomgeving zorgt.

Andere voorbeelden van geslaagde figuraties betreffen de fazanten in puzzelstukken in de Fazantenlaan in Opheusden, het logo van FC Twente voor het huis van een trouwe supporter en opvallende richtingpijlen in het straatwerk voor de jeugdige bezoekers van Kabouterland. Daarnaast sieren vele dieren de terrassen en inritten van particulieren. Jan de Jong besluit: “Een bestrating kan als geheel worden opgevrolijkt door kleurgebruik, patronen of formaten, maar je kunt prima met sierfiguraties accenten leggen die de doorsnee bestrating meteen doen opleven. Zorg er echter voor dat het klopt. Dat men heeft nagedacht over hele stenen, zaagstukken, aansluitingen, vellingkanten, fundering et cetera. Wij denken er over na als wij ideeën uitwerken. Ons idee of dat van een ander. Als een gemeente een idee heeft, is er ontgetwijfeld de mogelijkheid om daar bijzonder straatwerk van te maken. Het is leuk om iets gerealiseerd te krijgen en dit later via Google Earth te bekijken. Maar het gaat er feitelijk om dat mensen op straat, vanuit een laag perspectief, de figuraties zien en herkennen. Figuraties in straatwerk zijn voor de mensen op straat.”

Alle projecten
Project aanmelden

project 37 van 38

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig