zoeken
project 26 van 59

Landgoed Driessen doet naam eer aan

Landgoed Driessen doet naam eer aan

1
2
3
4
117_1286392798_driessen-01.jpg
117_1286392801_driessen-02.jpg
117_1286392803_driessen-03.jpg
117_1286392806_driessen-04.jpg

Opdrachtgever: Gemeente Waalwijk
Ontwerp: Gemeente Waalwijk
Producent: Struyk Verwo Infra

Wanneer men voor een nieuwbouwwijk de naam Landgoed Driessen kiest, dan mag je verwachten dat er een zekere allure te vinden is. Dat klopt: de nieuwbouwwijk in de gemeente Waalwijk heeft cachet. Dit komt onder meer door de ruime opzet met veel water en groen, maar het komt evenzeer door de gekozen betonnen bestratingsmaterialen.

Zo is bijvoorbeeld gekozen voor een systematiek van drie typen betontegels voor de trottoirs. Daarmee verschaft de gemeente herkenbaarheid aan de bewoners over de aard van de bestrating en kan tegelijkertijd voldoende creativiteit in de bestratingen leggen. Maar het blijft uit beheertechnisch oogpunt een overzichtelijk pakket waarmee de continuïteit van de wijk, die op termijn 2.500 woningen gaat omvatten, gewaarborgd blijft.

Lex van Gent van het projectbureau Landgoed Driessen legt uit: “Behalve de nette 30x30 grijze betontegels voor achterompaden bij de woningen en soortgelijke ‘bescheiden’ toepassingen, hebben wij gele en blauwgrijze betontegels (geel, blauw) gekozen voor met name trottoirs en pleintjes. Door de toepassing van kleurvast granulaat met een glanskies (toeslagmateriaal) geven de betontegels een chique uitstraling. Het verwachtingspatroon van bewoners van nieuwbouwwijken is vandaag de dag hoog. Zij willen dat hun wijk eruit springt ten opzichte van de vele andere nieuwbouwwijken en zijn uitgekeken op oplossingen van het type dertien in een dozijn. Vandaar onze bewuste keuze voor een frisse, opvallende betontegel in een pregnante kleurstelling, in combinatie met een kleiner tegelformaat van 20x20 en 20x10cm. Door het formaat en de oppervlakte-uitstraling ervaren de bewoners direct het verschil tussen een hoofdinrichting van de wijk zoals het trottoir voor de deur en plekken waar de grijze betontegel prima functioneert.”

De keuze voor de trottoirbestrating is ook zo gemaakt, dat de gemeente de drie typen prima in elkaar kan laten overlopen. “Wij passen zowel de gele als de blauwgrijze betontegels als uniforme trottoirverharding toe. Maar we gebruiken ze ook als mozaïek. De kleur geel komt voort uit het idee dat wij een frisse, zonnige woonwijk wilden maken. De kleur past ook goed bij de gevels van de woningen en het overige straatwerk. De blauwgrijze tint past weer uitstekend bij de gele en grijze kleur. Ook in de parkeervakken (parkeren) komt de gele kleur terug als omranding van vakken met antracietkleurige betontegels. De antracietkleurige betonbanden zorgen voor een mooie combinatie met de gele trottoirs.” Het maakt van Landgoed Driessen met recht een nieuwbouwwijk met cachet. De term landgoed meer dan waardig.

Alle projecten
Project aanmelden

project 26 van 59

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig