zoeken
project 19 van 23

Plein met computergraphics in 23 kleuren betonstraatstenen

Plein met computergraphics in 23 kleuren betonstraatstenen

1
2
3
4
5
6
7
8
27018-utrecht02.jpg
89_1287388184_27018-utrecht03.jpg
27018-utrecht01.jpg
89_1287388186_27018-utrecht04.jpg
89_1287388189_27018-utrecht05.jpg
89_1287388194_27018-utrecht06.jpg
89_1287388199_27018-utrecht08.jpg
89_1287388201_27018-utrecht09.jpg

Opdrachtgever: Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht, in samenwerking met AM Wonen en Ontwikkelingsmaatschappij Boers Veenendaal
Ontwerp: kunstenaar Arno Coenen, Rotterdam
Uitvoering: Aannemingsmaatschappij Boers Veenendaal, Roseboom-Ede
Producent: Betonfabriek v/h Gebr. Langhout, Rijsenhout

Een virtueel sprookje in realistische betonstraatstenen. In maar liefst 23 verschillende kleuren. Daarmee heeft kunstenaar Arno Coenen het voorplein van een scholencluster annex appartementencomplex in Utrecht gesierd. Een bestrating geïnspireerd op de wereld van computergames en tekenfilmfiguren. Inspiratie genoeg voor de schoolkinderen, die echter de kleuren even plezierig gebruiken voor hardlopen op blauw, hinkelen op rood en landje veroveren op bruin.

Het plein is geen echt schoolplein, omdat het de openbare ruimte betreft voor een stadsvernieuwingsproject in Utrecht. Boven de cluster van de scholen De Panda, Lukas en Zeven Gaven en kinderdagverblijf Doenja liggen 24 appartementen. Daarachter zijn nog eens 79 woningen verrezen. De gemeente kwam in het kader van de 1½ % kunstregeling met een  aantal kunstenaars, waarbij de buurt de keuze kon bepalen. De buurt koos voor kunstenaar Arno Coenen die met het idee van een mozaïek in de pleinbestrating kwam. Een idee dat volgens Mathilde Heyns, projectleider Kunst in de Openbare Ruimte van de afdeling Culturele Zaken steeds vaker wordt toegepast voor Utrechtse pleinen.

Arno Coenen legt zijn idee uit: “Ik werk veel met mozaïeken. Met glas in lood, keramische tegeltjes en zelfs met bierkratten. Als het maar kleurrijk en vierkant is. Waarom dan niet een mozaïek in een bestrating? Iedereen kent van vroeger die 8 bit computers die met 16 kleuren een figuur probeerden weer te geven. Zo’n oude computer maakte zelf lijntjes en kleurverdelingen. Feitelijk heb ik dat omgedraaid en een collage van figuren, beelden en teksten uit de computerwereld in pixels samengesteld. Een collage van mount Fuji tot Manga-figuren en van wereldbol tot Nederlandse koe. Met zo’n collage zit er meteen meer verhaal in.”

Verbinding met wijk
Hij beseft dat je op straatniveau minder ziet van de figuren dan van een hoger standpunt. “Op ground level is het misschien vrij abstract. Maar het is wel leuk dat je eigen ogen je foppen, omdat je iets niet herkend. Kijk je meer van afstand of beter nog van iets hoger dan zie je de figuren. Er komt een bord bij met de tekening van bovenaf, zodat mensen extra gaan kijken. De beeltenissen zijn vanaf de wijkkant het beste te zien, omdat ik het plein nadrukkelijk met de wijk wilde verbinden en niet alleen met het scholencomplex. Er moest ook een fietspad (fietsen) komen, dat mooi geïntegreerd is dankzij hetzelfde type betonstraatsteen en de ingestrate naam van het project: Virtual Fairytale 2.0.”

De bonte tekening kreeg Roseboom-Ede voorgeschoteld, dat de bestrating moest verzorgen. Projectleider Harry Witvliet is samen de kunstenaar naar de Straategie-fabrikant getogen om te kijken wat haalbaar was. “Toen bleek dat we veel meer kleuren konden gebruiken dan wij eerst dachten. Er was ontzettend veel mogelijk in standaard kleuren betonstraatstenen. Wij hebben 23 verschillende kleuren gekozen. Het ontwerp is in civieltechnische tekeningen uitgewerkt en de stenen zijn steeds met kleurnummers en per vak aangegeven. Zo moesten de straatmakers aan de hand van die tekening straten. En dat is keurig gelukt.”

Google earth
Ook Arno Coenen vindt het resultaat prachtig. Hij is enthousiast geworden over zulke bestratingen en de mogelijkheden van kleuren betonstraatstenen. Hij spreekt van een soort graffiti in het horizontale vlak. Zo mooi dat hij zijn eigen, kleine terras met de restanten wil invullen. “Een minimozaïekje. Gewoon omdat het schitterende kleuren zijn. Kijk eens naar dat mooie petrol en die blauwe kleuren. Die contrasten met wit; schitterend. Ik hoop dat de buurt er net zo over denkt.” Misschien zit diezelfde buurt straks op google earth te kijken hoe fraai hun plein er vanaf grote hoogte uitziet. Maar ook ‘down to earth’ wordt de kleurrijke bestrating als zeer welkom ervaren.

Alle projecten
Project aanmelden

project 19 van 23

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig