zoeken
project 73 van 169

Helemaal thuis in Roombeek

Helemaal thuis in Roombeek

1
2
3
4
5
6
145_1307718364_roombeek006.jpg
145_1307719025_roombeek007.jpg
145_1307718386_roombeek009.jpg
145_1307719047_roombeek003.jpg
145_1307718410_roombeek008.jpg
145_1307719070_roombeek013.jpg

Opdrachtgever: gemeente Enschede, projectbureau Roombeek
Ontwerp: Buro Sant en Co en De Architecten Cie/Pi de Bruijn
Producent: Morssinkhof Groep Malden, Morssinkhof Groep Hengelo, Morssinkhof Groep Hardenberg

Roombeek in Enschede: van rampgebied naar wederopbouwgebied, van ontwikkelingsgebied tot een warme stedelijke omgeving waar bewoners zich thuis voelen. Met het stedenbouwkundig plan van de gerenommeerd stedenbouwkundige Pi de Bruijn van De Architecten Cie, zijn de architectonische ontwerpen voor geheel Roombeek ‘bewaakt’. In de inrichtingsplannen voor de openbare ruimten is per plandeel, deels door de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer van de Gemeente Enschede en deels door Buro Sant en Co landschapsarchitectuur, een detailontwerp op straatniveau gemaakt. Zo ook voor het plandeel Bamshoeve: het gebied vernoemd naar de voormalige textielfabriek.

“Een warme stedelijke omgeving waar bewoners zich thuis voelen,” zo typeert Pi de Bruijn de wederopgebouwde Enschedese wijk Roombeek. Waaronder dus Bamshoeve, een buurt met een bijzonder villaparkachtig karakter, gekenmerkt door ruime vrijliggende kavels aan een slingerende woonstraat, de Bamshoevelaan. Om het parkeren op eigen terrein te ontsluiten kent Bamshoeve ook parkeerstraten: kleine straten, die uitsluitend bedoeld zijn om het parkeren achter de woning mogelijk te maken. Samen met de grote voortuinen geeft de rijkelijke voorziening aan bomen en beplanting aan Bamshoeve een groene en chique uitstraling. Niet in het minst door het in de trottoirs toepassen van Maas & Waal Cobblestones en markante betonbanden van de Morssinkhof Groep.

Eveneens uniek kan het Voorzieningencluster worden genoemd. Een scholenbuurt, waarin ook woningen, multifunctionele ruimtes en verenigingen hun plek in Roombeek hebben. Het ontwerp voor deze openbare ruimte is vormgegeven door Buro Sant en Co. Het definitieve ontwerp is tot stand gekomen m.m.v. de Gemeente Enschede en vertegenwoordigers van woningbouwvereniging De Woonplaats, van de verschillende scholen en van overige  gebruiksgroepen. Binnen het Voorzieningencluster worden bij de gebruikers en de bezoekers doorgaans nogal wat hersencellen geactiveerd. Vandaar de keuze voor het daarop aansluitende beeld van de bestrating van het centrale plein: een uniek ontwerp, waarin een ‘hersenpan’ te onderscheiden is.

Alle projecten
Project aanmelden

project 73 van 169

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig