zoeken
project 14 van 59

Zwolle bewijst dat grijs niet saai is

Zwolle bewijst dat grijs niet saai is

1
2
3
213_1324480222_zwolle-obrechtstraat-torino-palermo-1.jpg
213_1324480240_zwolle-obrechtstraat-torino-palermo-2.jpg
213_1324480254_zwolle-obrechtstraat-torino-palermo-3.jpg
Opdrachtgever: gemeente Zwolle
Ontwerp: De Zwarte Hond, Groningen 
Uitvoering: BAM Wegen, Apeldoorn 
Betonnen bestratingsmaterialen: v.d. Bosch Beton

In de Obrechtstraat toont Zwolle dat grijs niet saai hoeft te zijn. Holtenbroek, ten noorden van het centrum van Zwolle, is een typische naoorlogse wijk. In verschillende fases wordt de wijk daarom geherstructureerd. Voor de eerste fase, die de aanzet moet zijn tot herstructurering van de hele wijk, maakte De Zwarte Hond een stedenbouwkundig plan. In dit plan werd gevraagd om een ontwerp voor woningen met een meer individuele uitstraling.

MADE Architecten ontwierp tweelaags starterswoningen en vierlaags videwoning, door elkaar geplaatst, zodat een plan ontstond van woningen met een meer individuele uitstraling. Er werden afsluitbare binnenhoven gecreëerd, het privé-domein van de bewoners. Hier zijn de tuinen en bergingen te vinden en is er plaats om te parkeren, zodat de openbare ruimte tussen de blokken vrij blijft van geparkeerde auto’s en ruimte biedt aan groen en speelplaatsen. Op deze wijze zijn de traditionele kwaliteiten van de naoorlogse wijk behouden en wordt tegelijkertijd de overlast van het toenemende autobezit op een ontspannen wijze opgelost.

Omdat de woningen direct aan de openbare ruimte liggen zijn ze 60 centimeter opgetild voor de privacy van de bewoners. De openbare ruimte werd voorzien van Novacolor® stenen. Deze serie betonstraatstenen bestaat uit verschillende kleuren gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Belangrijkste kenmerk is dus een duurzaam kleurvast straatbeeld, maar zeker ook de uitgewassen deklaag. In Holtenbroek koos men voor Torino en Palermo, de grijze en zwarte variant uit de Novacolor® serie.

BAM Wegen uit Apeldoorn nam de infra voor haar rekening. Niet alleen keiformaat werd toegepast, ook tegels 20x20x8 cm werden verwerkt. Hierin zijn vier tinten Novacolor® gebruikt in zwart, donkergrijs, grijs en lichtgrijs/wit. Dat grijs niet saai hoeft te zijn bewijst de toepassing in Zwolle wel. Rust, ruimte en voortzetting van het woningontwerp in de openbare ruimte. Een project dat staat als een huis.

Alle projecten
Project aanmelden

project 14 van 59

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig