zoeken
project 53 van 59

Robuuste betonplaten voor industrieterrein Harderwijk

Robuuste betonplaten voor industrieterrein Harderwijk

1
2
44_1287385599_lorentz-pag07a.jpg
44_1287385601_lorentz-pag07b.jpg

Opdrachtgever: Gemeente Harderwijk
Ontwerp: Gemeente Harderwijk
Uitvoering: MNO Vervat, Nieuw-Vennep en Reijersen Van Buuren, Harderwijk
Producent: Wernink, Struyk Verwo Infra

Met een kleine extra investering krijg je veel meer uitstraling. Dit geldt in elk geval voor de zwarte betonplaten met betonstraatstenenmotief (patroon) op het industrieterrein Lorentz in Harderwijk. In de eerste plaats wilde de gemeente een robuuste bestrating voor de trottoirs en inritten, zodat deze beter bestand zouden zijn tegen het zware vrachtverkeer. In de tweede plaats voorkomen deze zware platen dat bij werk aan kabels en leidingen het straatwerk onprofessioneel wordt hersteld. In de derde plaats was het oudere industrieterrein toe aan een facelift. En als je dan toch met nieuwbouw, renovatie en opknapbeurten aan de slag gaat, dan past daar volgens projectleider Daniël Gielen van de gemeente Harderwijk ook een bestrating bij die qua uitstraling iets toevoegt.

“In de loop der jaren is de openbare ruimte op dit industrieterrein minder herkenbaar geworden, mede omdat bedrijven verbouwden, uitbreidden en soms ook een deel van de openbare ruimte gingen gebruiken. Met de opknapbeurt willen wij meteen helderheid verschaffen over wat openbare ruimte is en wat bij de bedrijven hoort. Ook hiervoor zijn de zwarte betonplaten een uitstekend middel. Waar die liggen is ons terrein. Men kan er nog wel een auto parkeren, maar niet meer zijn zaken stallen. We hebben een herkenbare strook aangelegd van wat des gemeentes is. Ook herkenbaar voor hulpverlening of controleurs.”

De keuze voor de robuuste betonplaten (duurzaam) heeft volgens de projectleider niet alleen het voordeel dat ze bestand zijn tegen het vrachtverkeer, maar tevens dat deze betonplaten beheertechnisch goedkoper zijn in onderhoud dan traditionele bestratingen. Voorts worden bij herstelwerkzaamheden zaken netjes uitgevoerd. “Als je net een bestrating hebt aangelegd en kort daarop worden kabels en leidingen vervangen, dan krijg je een strookje stenen dat eerst te hoog ligt en een jaar later te laag ligt. Nu moet men een partij inschakelen die de zware betonplaat netjes machinaal oppakt en weer terugplaatst. Dat betekent een kwaliteitsimpuls. Bovendien geldt de stelregel dat als iets mooi is het vaak ook mooi blijft, omdat men er meer zorg en respect voor heeft. De zwarte betonplaten met stenenmotief bezitten een fraaie uitstraling. Dat wil iedereen zo houden. Ook de gebruikers van het industrieterrein.” De 16 cm dikke betonplaten hebben vanwege de esthetische kwaliteit van de betrating geen hijsogen. De platen zijn machinaal met vacuümtechniek gelegd. Er zijn bij dit project zowel grootformaat betonplaten van 2 x 2 meter als 2 x 1 meter toegepast.

Alle projecten
Project aanmelden

project 53 van 59

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig