zoeken
project 38 van 38

Hattem kiest voor beton: hetzelfde beeld, lagere kosten

Hattem kiest voor beton: hetzelfde beeld, lagere kosten

1
2
3
4
5
6
hattem-pag13a.jpg
38_1287385306_hattem-pag15a.jpg
Machinaal straten in Hattem
38_1287385311_hattem-pag15c.jpg
hattem-pag14b.jpg
hattem-pag15b.jpg

Opdrachtgever: Gemeente Hattem
Ontwerp: Gemeente Hattem i.s.m. Oranjewoud
Uitvoering: KWS, ’t Harde, United, Hattem
Producent: Morssinkhof Groep

Je moet een kenner zijn om het verschil te kunnen zien: waar in de binnenstad van Hanzestad Hattem het beschermde stadsgezicht eist dat er met gebakken materiaal wordt gewerkt, daar heeft de gemeente net buiten de grachtengordel daarop aangesloten met betonnen materiaal. Een dikformaat betonstraatsteen zonder vellingkant, met een kleurvaste deklaag. Een bijna volmaakte ‘lookalike.’ “Maar als je 20.000 m2 in een centrumwijk moet bestraten, dan scheelt de overstap op beton een paar ton. Geld dat je heel goed voor andere zaken in de gemeente kunt gebruiken.”

Martin Veenstra, beleidsmedewerker bij de gemeente Hattem,  beseft en ziet het verschil. “Natuurlijk gingen er stemmen op om met hetzelfde materiaal als de binnenstad nog een stuk door te straten. Zeker de oudere wijken tegen die binnenstad aan moeten volgens menigeen hetzelfde ambitieniveau en bestratingbeeld krijgen. Bewoners en politici waren zelfs sceptisch toen wij voorstelden om voor kleurvast beton te kiezen. Als we echter met diezelfde bewoners nu concluderen dat er een prachtige, kleurrijke bestrating ligt, dan is van die weerstand niets meer te merken. We hebben zelfs met de bewoners een feest gebouwd in hun nieuwe Stadslaan en de wijk daaromheen.”

De woonwijk, gebouwd in de jaren ‘50 en ‘60, moest een nieuwe riolering krijgen, waarbij het regenwater moest worden afgekoppeld van het vuilwater. Die forse ingrepen in elke woonstraat waren het sein voor de gemeente om meteen de bestrating mee te nemen. “Werk met werk maken. Er lagen brede asfaltwegen. Niet echt sfeervol en ook niet veilig omdat men er hard reed. We hebben voorgesteld om in dit gebied een 30 km zone te creëren, waarbij de wegen versmald werden van pakweg 7 naar 5 meter breedte. Daarbij ontstond ruimte voor het langsparkeren. Met een overrijdbare betonband als afscheiding naar het trottoir. De rijbaan is in wijnrode dikformaat betonstraatstenen uitgevoerd en het parkeren in zwarte stenen met een gele bies erlangs. De afgeschuinde zwarte betonband past mooi bij het trottoir dat met luxe zwarte betontegels is bestraat. Dit totaalbeeld ziet er zeer fraai uit.”

Volle tevredenheid
De plannen voor de herinrichting werden eerst gepresenteerd aan de bewoners.  Martin Veenstra: “Dan krijg je meteen vragen als je het over bestratingproducten hebt. We hebben de bestratingproducten tentoongesteld en verteld dat het om hoogwaardige, kleurvaste producten gaat waarmee we een sfeervol beeld konden creëren. Je moet dit verhaal er wel bij vertellen. Sommigen dachten dat we met rommel kwamen aanzetten. Kom je met goede argumenten ten aanzien van kwaliteit, kleurvastheid en sfeer dan kun je de argwaan bij de bewoners wegnemen. Voordeel was ook dat we dit product eerder tot volle tevredenheid hadden toegepast. De betonnen ‘lookalike’ van de baksteen zal in de toekomst in meer projecten worden toegepast. Bijvoorbeeld in de jachthaven waar gestraalde betonstraatstenen worden toegepast.”

Vanzelfsprekend vindt Martin Veenstra dat je steeds serieus moet kiezen. “Als je pretendeert dat een bestrating authentiek moet zijn, dan moet je die ook zo uitvoeren. Gaat het echter om een beeld en is er de ruimte voor een alternatief materiaal, dan zijn de huidige betonnen bestratingmaterialen veel beter dan vroeger. Je kunt datgene bereiken dat je voor ogen hebt.” Dat hangt ook van de kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering af. Zo is onder de bestrating een 20 cm puinfundering gekomen op een goed zandbed. Bovendien is de bestrating machinaal gelegd in een hoge kwaliteit. “Al moest er in het begin toch even worden gezocht naar de juiste manier van machinaal straten met dit type stenen. Maar daar zijn we na wat aanloopproblemen prima in geslaagd.”

Prettig en herkenbaar
In hoog tempo zijn dit voorjaar de Stadslaan en aanpalende woonwijkstraten voorzien van nieuwe riolering en bestrating. Nu het klaar is, hoort Martin Veenstra regelmatig dat men niet verwacht had dat het zo mooi zou worden. “Het idee voor beton is in goed overleg met de uitvoerende eenheid Ruimtelijk Beheer tot stand gekomen. Je weet dat er commentaar komt. Nu zijn het complimenten: men waardeert de rustige en eenvoudige inrichting van de straten. Je kunt een productengids openslaan en 8 kleuren stenen uitzoeken, je kunt ook zoeken naar dat herkenbare, prettige sfeerbeeld. Dat is in Hattem gelukt.”

Alle projecten
Project aanmelden

project 38 van 38

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig