zoeken
project 21 van 22

Moderne huiskamer als stadshart Geleen

Moderne huiskamer als stadshart Geleen

1
2
3
4
5
39_1286972289_geleen-pag16b.jpg
39_1286972291_geleen-pag18b.jpg
39_1286972295_geleen-pag18c.jpg
39_1286972299_geleen-pag16a.jpg
39_1286972300_geleen-pag18a.jpg

Opdrachtgever: Gemeente Sittard-Geleen en 3W Vastgoed
Ontwerp: Pieter Kromwijk, bureau Vandehoek Coenegracht Kromwijk architectuur stedenbouw landschap, Maastricht
Producent: Giverbo

Als een dienblad altijd vol staat met kopjes, glazen en ander serviesgoed dan hoeft  het geen decoratief dienblad te zijn. Zo ook de nieuwe bestrating in het centrum van Geleen. “Er gebeurt zoveel in een centrumgebied, dat je de bestrating niet schreeuwerig hoeft te maken,” stelt landschapsarchitect Pieter Kromwijk. “Maak een rustig vlak, maar wel met gradaties in kleuren en structuren. Die blijf je ook de op langere termijn steeds zien.”

Geleen, Sittard en Born zijn in 2001 gefuseerd tot één gemeente met bijna 100.000 inwoners. Om die ontwikkeling als stad  te versterken, is onder regie van o.a. Kees Rijnboutt gewerkt aan de stedelijke functies van deze drie kernen. Waar Sittard bijvoorbeeld meer een monumentaal karakter bezit, zo was Geleen van oorsprong een moderne stad, waar onder invloed van DSM veel nieuwbouw in de jaren ’60 en ’70 was gerealiseerd. Landschaparchitect Pieter Kromwijk, van bureau VandeHoek Coenegracht Kromwijk uit Maastricht haakt in: “ Geleen was vroeger een populaire winkelstad. Modern en goed te bereiken. Maar die functie is achteruit gegaan. De binnenstad verloor z’n aantrekkingskracht. Dat is met de stedelijke herstructurering en herinrichting weer ten goede gekeerd.”

Mede aan de hand van enkele nieuwbouwcomplexen met winkels, woningen en parkeervoorzieningen, is een nieuw stadshart gebouwd als een echte huiskamer van Geleen. Daarbij is de openbare ruimte niet vergeten. “In feite is tegelijkertijd samenhang gezocht tussen aanwezige straten en pleintjes. De stedelijke binnenruimte is uitgebouwd tot een plezierige wandelcultuur met nieuwe plekken voor terrasjes. Het is ook een gebied geworden dat duidelijk bij elkaar hoort. Mede dankzij de uniforme inrichting. Voor de winkelstraten is gekozen voor een rustige opzet met twee tinten zwarte betonstraatstenen. Per winkelstraat twee afwateringgoten (waterbeheer) zorgen voor een strakke lijnwerking in die straten. Door die twee typen bestratingproducten net iets van elkaar te laten verschillen krijg je een blijvend subtiel verschil. De ene steen is gepolijst en de andere heeft een gestraald oppervlakte-effect (afwerking).  Dat zijn duurzame nuances die je altijd blijft zien.”

Net en chique
Pieter Kromwijk stelt ook dat in een drukke openbare ruimte een bestrating altijd vergrijst, alleen al door natuurlijke vervuiling. “Maak die straat dan maar meteen grijs, maar dan wel op een nette en chique manier. Dit is het geval voor de winkelstraten en pleintjes. Ook het nieuwe centrale stadsplein heeft een soortgelijk grijs en rustig podium gekregen. Dit centrale plein is bestraat in vijf grijstinten betonstraatstenen. Deze gradatie in bestratingmateriaal bepaalt op een lichtvoetige manier het beeld van het centrum. In dit geval strak en modern, dat past bij Geleen.”

Het hoeft dus geen rijk versierd dienblad in de binnenstad te zijn. Het moet juist een centrumbestrating zijn waar de gebruikers mee uit de voeten kunnen. “Men is er zeer happy mee. De ruimtes zoals winkelstraten en pleinen zijn prima te gebruiken. Op het grote plein vindt bijvoorbeeld ook de markt en kermis plaats. Op het grijs heb je veel minder last van bijvoorbeeld de gemorste visolie. Zoiets hoort bij het gebruik van een plein. Zorg dat je een stadsvloer creëert die past bij het drukke leven in zo’n drukke stad. En kijk naar het beeld van die stad. Op het Vrijthof in Maastricht doe je andere dingen dan in het nieuwbouw stadshart in Geleen.”

Artikel in pdf
Alle projecten
Project aanmelden

project 21 van 22

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig