zoeken
project 20 van 23

Beeld klopt bij De Kabel in Heerhugowaard

Beeld klopt bij De Kabel in Heerhugowaard

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
27545-heerhugowaard05.jpg
72_1287385963_27545-heerhugowaard06.jpg
-dsc3612.jpg
72_1287385965_27545-heerhugowaard07.jpg
27545-heerhugowaard02.jpg
72_1287385967_27545-heerhugowaard09.jpg
27545-heerhugowaard03.jpg
27545-heerhugowaard04.jpg
27545-heerhugowaard08.jpg
27545-heerhugowaard10.jpg
27545-heerhugowaard11.jpg

Opdrachtgever: Gemeente Heerhugowaard
Ontwerp: Karres en Brands Landschapsarchitecten bv, Hilversum i.s.m het ingenieursbureau van Stadsbeheer, afdeling ROV van Stadsontwikkeling gemeente Heerhugowaard
Engineering: KWinfra, Alkmaar
Uitvoering fase 1: G.P. Groot Aanneming BV, Heiloo; fase 2: Beentjes B.V., Wieringerwerf
Producent: Morssinkhof Groep

Iedereen deed een duit in het zakje: stedenbouwkundigen, ontwerpers, ingenieurs, groenmensen, kortom vele afdelingen van de gemeente Heerhugowaard en externe bureaus hebben aan de basis gestaan van de inrichting van de openbare ruimte van het project De Kabel. Eén van de twee voetbalverenigingen verhuisde vanuit het sportpark de Kabel naar een nieuwe locatie om plek te maken voor de bouw van een zwembad en de nieuwbouw van het Trinitas College. Elders in Heerhugowaard kreeg deze school een tweede nieuw gebouw. De terreininrichting is terughoudend qua karakter, maar zeker doordacht. De inrichting blijkt zowel in grote lijnen als in detail te kloppen. Ook wat de bestrating met kleurvaste betonstraatstenen en betonbanden betreft.

Bij een locatie die door veel scholieren en zwembadbezoekers wordt gebruikt, is de insteek allereerst een functionele inrichting. Tegelijkertijd heeft de gemeente echter een aangename sfeer willen creëren, met de nodige aandacht voor details, materiaalkeuze en voorzieningen als groen en kunstzinnige objecten. René Kijk in de Vegte, projectingenieur van de gemeente, licht de totstandkoming toe: “Omdat je over nieuwbouw van zwembad en school praat, konden wij de buitenruimte precies naar onze hand zetten. Je hebt bijvoorbeeld te maken met veel verkeersbewegingen, met name van fietsers, maar ook veel auto’s die parkeren. Voor de fietsers hebben we aan de hand van de postcodes van de leerlingen geanalyseerd hoe de fietspaden moeten lopen en worden ontsloten. Ook de centrale toegang tot de parkeerruimte is zodanig gesitueerd dat hij centraal en overzichtelijk kon worden aangelegd. Het parkeren van fietsen van de scholieren is verdiept aangelegd om te voorkomen dat men kriskras naar en vanuit die stalling rijdt. Enige ordening is gewenst. Daarnaast wil je de beide binnenpleinen/schoolpleinen een eigen plek geven, met gelegenheid om even lekker te zitten in de pauzes.”

Zwart en grijs
Deze uitgangspunten werden in een plan van Bureau Karres en Brands landschapsarchitecten uit Hilversum verwerkt. Daarin werden de lijnen stedenbouwkundig uitgezet, met goede relaties tussen de verschillende functies en voorstellen voor de concrete inrichting. “Op basis van dit plan - dat  goed in elkaar stak - is door allerlei partijen invulling gegeven aan de technische uitwerking, inclusief materiaalkeuze. We hebben ons ook nader gebogen over groenvoorziening en verdere aankleding. Zo kreeg de gemeentelijke stedenbouwkundige de vraag voorgelegd of hij iets kon doen met het thema zwembad en water. Refererend aan de zee met de rijen palen als golfbrekers is bijvoorbeeld een rij metalen masten voor de entreegevel van het zwembad geplaatst. Al snel hadden wij de kleuren grijs en zwart te pakken, omdat deze goed aansluiten op de gebouwgevels. Vandaar dat de hoofdbestrating is uitgevoerd in een zwarte betonstraatsteen. De hoofdmoot van de bestrating is zwart, waarbij de parkeerplaats contrastrijk is met zijn gele wegen, zwarte banen met dubbelformaat betonstraatstenen en gele parkeervakken, compleet met stootbanden. We hebben zowel de zwarte als gele betonstraatstenen een toeslag van glanskies in de deklaag gegeven om ze levendiger en minder egaal van tint te krijgen. De keuze van zwart en grijs is voortgezet in al het straatmeubilair. Met een baan witte stenen rondom het zwembad en de witte betonbanden rondom de plantvakken zijn enkele accenten in het zwarte vlak aangebracht.”

De bestrating met zwarte betonstraatstenen in dikformaat - met een speciaal anderhalf langformaat met schijnvoeg -  fungeert als een brede plint rondom de twee gebouwen. Open van karakter. Slechts doorbroken door de lage plantvakken met een 50 cm brede betonband. “In eerste instantie was ingezet op een extra brede donkergrijze band met een witte goot van betonstraatstenen daarlangs, maar in de uitwerking hebben wij voor brede betonbanden met wit toeslagmateriaal gekozen. Een combinatie die praktischer uitpakte en toch dat beeld van die witte omlijning gaf. Voorts is op het voorplein van de school het kunstwerk geplaatst, dat van de oude schoollocatie is meegekomen.”

Verpoosplekken
De binnentuin bij de school is een fijne plek geworden met zijn zitelementen, bomen en vriendelijke bestrating van gele betonstraatstenen. De andere schoollocatie is eveneens in dezelfde stijl bestraat met deze gele betonstraatstenen. Daar was aanvankelijk niet zo’n uitgebreide binnentuin gepland, maar ook die schoollocatie wilde graag eenzelfde verpoosplein als zijn broer. “We hadden echter niet de voorzieningen zoals bomengrond aangelegd, dus het oorspronkelijke plan kon niet helemaal op de schop. Onze groenmensen hebben echter met blokhagen en ijzeren pilaren met klimplanten dat idee van die bomen te midden van zitelementen weten te bereiken. Ook dit is een aantrekkelijke plek voor de scholieren geworden.”

Het project De Kabel is in verschillende fasen uitgevoerd. Het zwembad is al enkele jaren gereed, de aangrenzende school volgde kort daarop. Het meest recent is de school op de andere locatie, waar vorig jaar nog een praktijkgebouw bij is gekomen. “Het project kent dus wat verschillende levensfasen, maar mede door de kleurvaste stenen heb je, nu alles gereed is, toch de boogde eenheid. Natuurlijk is er hier en daar vervuiling. Je praat wel over honderden scholieren en zwembadgasten per dag. Het is echter nog steeds een nette inrichting, waar wij met z’n allen trots op zijn. Temeer daar er goed over is nagedacht en er oog voor detail was. Een stootband die met ronde hoeken maar rechte basis keurig in het bestratingsverband past. Of het kunstwerk van cortenstaal dat zonder sokkel in de bestrating is ingestraat. Het hoogteverschil in de fietsenstalling. De betonstraatstenen met glanskiezel om eentonigheid te voorkomen. De afstemming in kleur van bestrating en straatmeubilair. Het blijft een functionele bestrating, maar juist door die finishing touch is het ook een inrichting met een hoge kwaliteit en uitstraling geworden. Gewoon eerlijk en netjes.”

Alle projecten
Project aanmelden

project 20 van 23

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig