zoeken
project 6 van 22

Keizerlijk wonen in Schuytgraaf Bongeren in Arnhem

Keizerlijk wonen in Schuytgraaf Bongeren in Arnhem

1
2
3
4
147_1307719703_schuytgraaf001.jpg
147_1307719710_schuytgraaf002.jpg
147_1307719718_schuytgraaf003.jpg
147_1307719725_schuytgraaf004.jpg

Opdrachtgever: gemeente Arnhem
Ontwerp: stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond
Producent: Morssinkhof Groep Hardenberg, Morssinkhof Groep Malden

Schuytgraaf is een mooie nieuwe leefomgeving aan de zuidwestkant van de binnenstad van Arnhem. Bewoners van Schuytgraaf treden echter in de voetsporen van nomaden en Romeinen. Uit  opgravingen blijkt namelijk dat Schuytgraaf ook in de steentijd, de ijzertijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen al een geliefde locatie was om te wonen. De ontwikkeling van deze nieuwbouwwijk met ca. 6.250 woningen is ondergebracht bij de Grond Exploitatie Maatschappij (GEM) Schuytgraaf. Aandeelhouders in GEM Schuytgraaf zijn de Gemeente Arnhem, AM Grondbedrijf en de Stichting Pensioenfonds Stork.

Schuytgraaf omvat 25 buurten met elk een heel eigen bouwstijl en een eigen karakter. Eén er van is Bongeren. Het wandelgebied van Bongeren kenmerkt zich door een bongerd (boomgaard). Niet voor niets draagt Schuytgraaf als tweede naam ‘Arnhem in de Betuwe’. Met het beeldkwaliteitsplan van het stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond is, in volgorde van eerst de bestrating en dan de gevels, het uiterlijk van de wijk geïnitieerd. Stadsingenieurs van de Gemeente Arnhem hebben in het bestemmingsplan het type bestrating bepaald. Tijdens de realisatie zijn, voortkomend uit praktijkervaringen en gebruikmakend van de aanvullende creativiteit van de stedenbouwkundige van GEM Schuytgraaf, nog mutaties in de uitvoering aangebracht.

Ter voorkoming van ‘wildgroei’ in de te gebruiken materialen, is nadrukkelijk gekozen voor uniformiteit in structuren en kleuren van de bestrating. Dat in het kader van de te bereiken efficiency bij het door de afdeling Stadsbeheer van de Gemeente Arnhem per 2013 uit te voeren. Zonder afbreuk te doen aan de te realiseren uitstraling is er een bewuste keuze gemaakt voor het toepassen van betonstraatstenen en betontegels.

Regenwater wordt op natuurlijke wijze gereinigd. Via lijngoten en molgoten wordt het namelijk naar speciale bodempassages geleid om vervolgens in sloten en plassen te stromen (waterbeheer). Zoals gezegd: de omgeving van Schuytgraaf werd al in het verre verleden bewoond. Nu is de geschiedenis van het heden in de maak. Geschiedenis, waarvan de hoogwaardige betonnen bestrating, waaronder anderhalf-klinkerformaat (langformaat), karakteristiek deel uit maakt.

Alle projecten
Project aanmelden

project 6 van 22

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig