zoeken
project 9 van 12

WoensXL aanwinst voor winkelend Eindhoven

WoensXL aanwinst voor winkelend Eindhoven

1
2
3
4
35_1286451120_27545-woensel-01.jpg
35_1286451124_27545-woensel-02.jpg
35_1286451126_27545-woensel-03.jpg
35_1286451128_27545-woensel-05.jpg

Opdrachtgever: ING Real Estate, Vereniging van Eigenaren, winkeliersvereniging
Ontwerp: Engelman Architecten Roermond en de Sector Planontwikkeling, afdeling Economische en Maatschappelijke Projecten, Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, gemeente Eindhoven
Uitvoering: JMB aannemersbedrijf uit Etten-Leur
Producenten: Bleijko Betonindustrie, Nijmeegse Betonindustrie De Hamer

WoensXL in Eindhoven is met 160 winkels en een oppervlakte van 33.500 m2 niet alleen één van de grootste stadsdeelwinkelcentra van Nederland, het behoort zeker ook tot de mooiste en publieksvriendelijkste van Nederland. Dat heeft met zaken als winkelaanbod, ruime parkeergelegenheid en bereikbaarheid te maken, maar zeker ook met de sfeervolle ambiance. Niet in de laatste plaats dankzij de fraaie geslepen betontegels, speciaal ontwikkeld om het winkelcentrum (winkelstraat) een eigen gezicht te geven. Een bestrating die natuurlijk ook mooi, duurzaam en tijdloos moet zijn, passend bij de moderne uitstraling van het vernieuwde en uitgebreide winkelcentrum.

Het winkelcentrum WoensXL ligt in Noord Eindhoven, tegenover het bekende Catharina ziekenhuis. Het bestaat al sinds de jaren ‘70 en kende een bestrating van uitgewassen betontegels met granietkeitjes. Die bestrating heeft jarenlang voldaan, maar de modernisering en uitbreiding met 12.500 m² winkels betekende voor ING Real Estate, de winkeliersvereniging, Vereniging van Eigenaren en Engelman Architecten uit Roermond dat ook de bestrating op eenzelfde hoog niveau zou moeten worden gebracht als de bebouwing. In totaal gaat het om een voetgangersgebied van ongeveer 20.000 m². “Er is gekozen voor het toepassen van een nieuwe ‘eigen’ betontegel met een geslepen natuurstenen slijtlaag, die past bij de uitstraling van het vernieuwde centrum,” aldus Wil van Schijndel, ontwerper Openbare Ruimte bij de Sector Planontwikkeling, gemeente Eindhoven. “De keuze voor deze ‘eigen’ betontegel kwam tot stand nadat we samen met de direct betrokkenen verschillende projecten in het land hadden bezocht. Ook zijn er vooraf verschillende proefbestratingen aangelegd om de juiste samenstelling en de beheeraspecten te beoordelen. Mede op grond hiervan is voor een facetrand en afstandhouders (vellingkant) aan de betontegels gekozen. Het gaat om een geslepen (afwerking) betontegel van 40 x 40 cm (grootformaat), met een donkere natuurstenen slijtlaag (slijtvast). De betontegel is speciaal ontwikkeld.  Je ervaart een donkere tegel met lichte kleuraccenten. Een fraai kleurgebruik. Daarnaast is er een eveneens nieuw samengestelde lichte betontegel gekozen. Het beeld van een lichte tegel met donkere kleuraccenten. Deze laatste is door het centrum aangebracht om de winkelstraten visueel met elkaar te verbinden. Tezamen zorgen de twee typen betontegels voor dat beoogde eigen uiterlijk van het winkelcentrum.”

Door het slijpen worden de kleuren van het natuurlijke materiaal extra geaccentueerd en ontstaat een schitterend en gevarieerd beeld. In combinatie met slijpen zorgen andere nabehandelingmethoden als zandstralen ervoor dat toch voldoende stroefheid wordt bereikt. Het toepassen van een zorgvuldig gekozen bestratingsproduct werd in dit geval mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Vereniging van Eigenaren. “Alle partijen hechten belang aan de fraaie, hoogwaardige en passende bestrating. Op die manier zorgen ze er zeker voor dat het nieuwe winkelcentrum een aanwinst voor Eindhoven is. En voor het winkelend publiek uit de regio.” De gekozen kleursamenstelling van de betontegels past bovendien perfect bij de moderne uitstraling van het winkelcentrum WoensXL.

Alle projecten
Project aanmelden

project 9 van 12

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig