zoeken
project 44 van 59

Dutch water dreams, bijzonder project met bijzondere bestrating

Dutch water dreams, bijzonder project met bijzondere bestrating

1
2
3
4
5
6
27545-zoetermeer-01.jpg
63_1286973192_27545-zoetermeer-05.jpg
27545-zoetermeer-02.jpg
27545-zoetermeer-03.jpg
27545-zoetermeer-04.jpg
27545-zoetermeer-06.jpg

Opdrachtgever: Dutch Water Dreams, Zoetermeer, gemeente Zoetermeer (voorplein en parkeervoorzieningen)
Schetsontwerp: Oranjewoud
Design en construct: Kraaijeveld’s Aannemingsbedrijf b.v., Barendrecht en ONS, Schiedam

Het zijn van die projecten die je ‘once in a lifetime’ mag maken. Dutch Water Dreams in Zoetermeer is zo’n uitzonderlijk project. Die kwalificatie geldt voor één van de grootste en meest veelzijdige kunstmatige wildwaterbanen van Europa. In Zoetermeer is deze geënt op de baan die straks in Beijing door de Olympische sporters moet worden afgelegd. Een prachtige proeftuin voor de kajakkers en kanoërs, maar daarnaast een zeer uitdagende recreatieve voorziening voor individuen en groepen voor wildwatervertier. Omrand met een bijzondere bestrating van waterpasserende betonstraatstenen, die door hun aparte vorm voor een fraaie setting van de waterbaan zorgen.

De baan zelf is een stukje ontwerp- en uitvoeringstechnisch vernuft, waarbij gebruik is gemaakt van Franse specialisten om de vereiste wildwaterstromen te kunnen opwekken. Ook nog eens flexibel door allerlei beweegbare voorzieningen in combinatie met het vermogen van het aantal pompen. Ook over de buiteninrichting is goed nagedacht, waarbij de verharding rondom de baan speciale aandacht kreeg. Daar werden namelijk speciale eisen aan gesteld. De oplossing die op voordracht van Kraaijeveld’s Aannemingsbedrijf van grond- weg- en waterbouwkundige werken uit Barendrecht werd voorgesteld, blijkt een gouden greep. Waterpasserende betonstraatstenen zorgen ervoor dat het over de rand gutsende water keurig weg kan lopen, dat er toch een goed verharde strook ligt voor coaches  en begeleiders om mee te lopen en dat de speelse vorm van de stenen voor een natuurlijk karakter tussen baan en heuvellandschap zorgt.

Robuust en open
Paul Hardy, werkvoorbereider van Kraaijeveld legt uit: “Wij zijn als bedrijf samen met ONS, het ingenieursbureau van Schiedam, via een Design en Construct opdracht ingeschakeld voor de hele terreininrichting. Van grondwerk tot de aanleg van riolering en van het realiseren van bruggen over de baan tot de aanleg van bestratingen. De baan en het gebouw zijn door Van Wijnen uit Eibergen gerealiseerd. Oranjewoud was ingeschakeld voor schetsplan en bouwvergunningen bij dit project. Op het moment dat je over het ontwerp van bijvoorbeeld de bestratingen praat, zijn er wel ideeën, onder andere van de opdrachtgever. De baan heeft een grillige vorm. In aansluiting op die vorm en het thema water was de gedachte een soort zandstranden naast de baan te maken. Al gauw bleek dit zand in de baan te kunnen komen en problemen voor de pompen op te leveren. Datzelfde zou gelden voor halfverharding. Ons idee was om een robuust maar open materiaal te zoeken. Ook al omdat de zones langs de baan goed beloopbaar moesten zijn. Maar wel een type bestrating dat het idee zou geven van een waterkant. De keienbekleding langs dijken was te arbeidsintensief en te prijzig. We zijn in onze zoektocht gestuit op speciale grootformaat betonstraatstenen van 40x 40 cm met aan de bovenzijde een wildgevormd, open stenenpatronen. Dit zorgt voor een heel natuurlijk uiterlijk. Het product is waterpaserend tussen dat patroon van keitjes. Bovendien kun je het product gemakkelijk zagen en breken om de grillige vorm van de betonnen rand van de waterbaan te volgen. In de meeste gevallen stort je de stenen af met een gritmengsel, maar om te voorkomen dat dit grit in de baan zou komen, is hier gekozen voor het instrooien met zand. Iets minder robuust als bestrating, maar er wordt toch alleen maar over gelopen.”

In totaal is aan weerszijden van de wildwaterbaan zo’n 4.000 m2 van deze stenen verwerkt. In de kleur grijs, die past bij de strakke hightech uitstraling van het complex met het zwarte gebouw en het grijze beton van de baan. “Het hadden ook gele stenen kunnen zijn om het zandstrand te benadrukken, maar omdat er met natuurlijk inlaatwater wordt gewerkt uit de aanliggende waterplas, krijg je toch al snel groene aanslag en wordt het grijs vanzelf natuurlijker qua kleur. De bestrating vormt nu een goede overgang van de baan naar de grasheuvels waarin de baan is ingebed. We hebben het effect dat we wilden.”

Tijdsdruk
De bestrating ligt er inmiddels zo’n anderhalf jaar en functioneert goed. Op een enkele plek moet de aannemer het nog ophalen. Deze zettingen hebben niet alleen met het nodige water uit de baan en hemelwater vanaf de hellingen te maken, maar ook met de tijdsdruk waaronder is gebouwd. “Deze baan met gebouw en al moest in 9 maanden helemaal klaar zijn, waar je normaal tweemaal zoveel tijd voor nodig zou hebben. Wij zaten met de bestrating aan het eind van een hectisch proces en hebben voor het GWW-werk ruim 20 weekeinden en in de zomervakantie doorgewerkt. Bovendien is de grond allemaal uitgegraven en opgehoogd, op een plek waar voorheen een park lag. We hebben desondanks geprobeerd de grond zo veel mogelijk te verdichten en de stenen goed in te vegen. Ook het voorterrein met parkeerruimte (parkeren) en entreeplein, dat in opdracht van de gemeente is aangelegd, moest tijdens de bouw worden aangelegd, waarbij wij hebben moeten schuiven met rijplaten en containers van de bouw. Het waren wel snelle slagen die we moesten maken.”

Op dit voorplein is gewerkt met reguliere betonnen bestratingsmaterialen. “We hebben wel ideeën geopperd om ook hier iets met thema water te doen, maar men koos voor een functioneel voorplein (entree), met al het avontuur achter de voordeur van Dutch Water Dreams. Ook de paden en trappartijen op het binnenterrein van de wildwaterbaan zijn met reguliere grijze betonstraatstenen verhard. Voor de trappartijen zijn betonnen traptreden in combinatie met bordessen toegepast.”

Bijzonder versus basic
Paul Hardy bespeurt bij de betrokkenen en gebruikers tevredenheid over de terreininrichting, inclusief keuze van de bestrating. “Juist de bijzondere stenen zorgen voor levendigheid, terwijl de inrichting verder zo neutraal en basic mogelijk is gehouden. Maar wat is neutraal en basic bij zo’n bijzonder project? Dankzij de unieke aard van het project, de hoge realisatiesnelheid en de verlangde kennisinbreng van partijen, was het voor iedereen een bijzondere leerervaring. We hopen dat wij die kennis ooit nog eens kunnen benutten in volgende projecten.” Maar wildwaterbanen worden in Nederland niet elke dag gerealiseerd. Daarom zal men moeten hopen op de Olympische Spelen in Nederland, waar ons land zich bij monde van premier Balkenende sterk voor maakt.

Alle projecten
Project aanmelden

project 44 van 59

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig