zoeken
project 58 van 59

Twee sferen omgeving woonzorgcomplex Enkhuizen

Twee sferen omgeving woonzorgcomplex Enkhuizen

1
2
3
4
5
6
36_1286393907_project-287-8.jpg
36_1287385097_project-287-6.jpg
36_1286393908_project-287-1.jpg
36_1286393909_project-287-3.jpg
36_1286393910_project-287-4.jpg
36_1286393911_project-287-5.jpg

Opdrachtgever: Scholtens groep
Ontwerp: HB Adviesbureau/HzA
Uitvoering: Scholtens groep
Betrokken: Gemeente Enkhuizen
Producent: Struyk Verwo Infra

De omgeving van het woonzorgcomplex aan de Meeuwenlaan in Enkhuizen bestaat uit twee sferen. Een stenige, stedelijk gedeelte aan de zijde van het Koperwiekplein en het winkelcentrum, en een groen gedeelte aan de zijde van de Noordersloot. Deze twee sferen zijn door HB Adviesbureau vanuit het conceptvoorstel van HzA verder uitgewerkt. De uitdaging hierbij was om de krappe ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten, waar de hoge parkeerbehoefte niet te veel een stempel op het ontwerp drukt. Daarnaast moest het plein ook als marktplein kunnen fungeren. De verharding met grootformaat betonstraatstenen en een kleurenspel van donkergrijs en lichtgrijs in wildverband speelt een grote rol bij de uitstraling van het plan. De parkeerplaats wordt vormgegeven als een plein. Het kleurgebruik is overal hetzelfde waardoor één aaneengesloten geheel ontstaat. Een fraaie eenheid. De parkeerplaatsen zijn zo minimaal mogelijk aangeduid. Door het verharde gedeelte helemaal op hetzelfde niveau te leggen kan het plein ook als markt worden gebruikt. Er is hier gekozen voor een grootformaat (40x20 cm) betonstraatsteen, met een zwarte deklaag. De parkeervakken worden gemarkeerd door een grijze geslepen steen (afwerking). Deze betonstraatstenen komen ook in wildverband in de voetpaden voor (wandelen). Het parkeren tussen het middelste en zuidelijke blok ligt in het groene ge­deelte van het plan. Het parkeren heeft hier een meer natuurlijke uitstraling. Dit wordt verkregen door het toepassen van speciale grasstenen (graskeiblokken), die ook voor een prima waterbeheer zorgen. Om samenhang te creëren tussen de twee verschillende gedeeltes is er voor gekozen één boom­soort te gebruiken; een Himalaya berk. De witte stam contrasteert mooi met de donkere verharding. Deze bomen komen ook in de omgeving van het plein voor, waardoor het groen mooi doorloopt.

Alle projecten
Project aanmelden

project 58 van 59

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig