zoeken

Wel de lusten (sfeer) niet de lasten (hoge kosten)

De architect die wat uitstraling betreft bereikt wat hij of zij voor ogen heeft en de opdrachtgever die een bestrating tegen de scherpst mogelijke prijs krijgt. Dat is voordeel van speciale betonnen bestratingsproducten met het uiterlijk van bijvoorbeeld baksteen of natuursteen. Dubbelplezier in bestratingen.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die zweren bij authentieke materialen: natuursteen geïmporteerd uit het (verre) buitenland of straatbaksteen dat met veel energieverbruik moet worden geproduceerd. De fabrikanten van betonnen bestratingsproducten bieden echter een alternatief. Beton is oneindig veelzijdig. Daardoor is het mogelijk de kleur, afwerking, veroudering en het formaat van de steen of tegel zodanig te sturen dat een lookalike van die materialen wordt bewerkstelligd. Met klein facet, zonder vellingkant, glad oppervlak en/of speciale veroudering. De producten kunnen ook met afstandhouders worden uitgevoerd om afsplinteren te voorkomen. En vanzelfsprekend in een hoge kwaliteit en sterkte van het materiaal beton en later geheel te hergebruiken als grondstof voor een nieuwe steen of tegel, het Cradle to Cradle principe. Overigens, dankzij de toepassing van natuurlijke grondstoffen in de toplaag blijft de kleur vele decennia mooi. Hergebruik van de producten ligt dus veel meer voor de hand. Betonstraatstenen en betontegels beschikken ook over het DuboKeur certificaat, een onafhankelijk bewijs van de duurzaamheid van deze producten.

In nieuwbouwwijken zijn betonnen producten niet meer weg te denken. Hoogwaardig, fraai en kostenbeheerst. In binnenstedelijke gebieden of waar oude gebouwen staan, is er kennelijk bij opdrachtgevers en architecten het idee dat daar beton niet past. Ten onrechte, omdat de fabrikanten met hun producten en toepassingen laten zien dat de speciale bestratingsproducten prima in dat beeld passen. Zo zijn er stenen zonder vellingkant met een speciale deklaag - al dan niet verouderd - die perfect passen in een centrum met oudere bebouwing. Op de nodige vierkante meters bestrating scheelt de overstap op beton veel geld. Geld dat heel goed voor andere zaken in de gemeente te gebruiken is. Zeker in deze economisch zware tijden.

Op het moment dat een architect of gemeente zich over het type bestratingsproduct buigt, kan de fabrikant van betonnen bestratingsproducten aantonen dat het om hoogwaardige, kleurvaste producten gaat waarmee een sfeervol beeld te creëren is. De betonnen ‘lookalikes’ van baksteen en natuursteen worden in veel projecten toegepast en deze laten zien dat de sfeer aansluit op de bebouwing. Of dat nu betonnen natuursteen lookalikes bij een kerkplein in België zijn, of baksteen lookalikes is het centrum van Hattem, dankzij een specifieke uitvoering van formaat en uiterlijk ontstaat het fraaie, beoogde straatbeeld. Tevens worden de stenen met natuurlijke en kleurechte grondstoffen gemaakt, waardoor de stenen en tegels ook door de jaren heen mooi blijven. Ook in woonwijken met een jaren ‘20 en ‘30 uitstraling passen betonnen producten met een retrolook uitstekend. Welke sfeer men ook qua bestrating wil, van modern tot klassiek, betonnen bestratingsproducten leveren die sfeer op een presenteerblaadje.

 

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig