zoeken

Onderzoek Jantje Beton naar schoolpleinen

Schoolpleinen zijn krap, saai en een flink aantal is na schooltijd gesloten. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een inventarisatie die Jantje Beton liet doen naar schoolpleinen in Nederland. Goed nieuws voor Jantje Beton: betonnen bestrating biedt veel mogelijkheden tot buitenspelen.

Jantje Beton pleit er tevens voor dat schoolpleinen worden opengesteld en zo een belangrijke speelfunctie voor een buurt krijgen. In opdracht van Jantje Beton pleegde de Onderzoekerij een inventarisatie naar de stand van zaken op schoolpleinen in Nederland. Hieruit blijkt dat er geen wettelijke norm is voor de omvang van schoolpleinen. Gemeentelijke richtlijnen schrijven 3 m2 per kind voor (bij nieuwe scholen). Ter vergelijking: een EKO-kip heeft 4 m2.

Hoewel het voorzieningenniveau relatief hoog is, zijn veel kinderen ontevreden over hun schoolplein: 43 procent vindt zijn schoolplein saai en 60 procent wil meer ruimte voor sport en spel. Daarnaast wil 71 procent van de kinderen meehelpen met de inrichting en onderhoud van het schoolplein. Tenslotte is een derde van de Nederlandse schoolpleinen na schooltijd niet toegankelijk. In het zuiden van het land is dit zelfs bijna de helft van de schoolpleinen.

U vindt hier een aantal voorbeelden van bestrating schoolpleinen (en buitenspelen) die alles behalve saai zijn.

 

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig