zoeken

Expertpanel over onderhoud infiltratiesysteem (video)

Tijdens de vakbeurs Water in de Openbare Ruimte 2015 is een expertpanel in discussie gegaan met aanwezigen in de zaal en onderling over een drietal stellingen.

Stelling 3: "Onderhoud van ons gemeentelijk infiltratiesysteem, is dat nodig?"

“Je houd je hart vast wat er in rioolstelsel komt”
De stelling of onderhoud aan infiltrerende bestratingen nodig is, leverde een duidelijk ‘ja’ van het expertpanel op. Soms na een jaar, soms na pas na vele jaren, zo blijkt uit onderzoek. “Bij aanleg moet je al nadenken over beheer en onderhoud.” Er moeten manieren zijn op de bestrating goed infiltrerend te houden. “Je kunt immers niet als een koffiefilterzakje of stofzuigerzak een bestrating even vervangen.” Er werd gepleit voor een onderhoudsboekje, zoals we dat kennen van onze eigen auto. De expertpanelleden zien een groot voordeel van infiltrerende bestratingen ten opzichte van ondergrondse bergingssystemen. Want aldus één van de panelleden: “Je houdt je hart vast wat er allemaal in een rioleringsput of ondergrondse berging kan komen. Bij zo’n infiltrerende bestrating heb je het zwerfvuil tenminste zichtbaar op straat en kun je het gemakkelijk verwijderen. Ondergronds is het echt een probleem.”

(klik op de video om de sessie te bekijken)Het expertpanel:

  • Dr. Ir. Floris Boogaard, senior consultant Tauw, onderzoeker aan TU Delft en lector ‘ruimtelijke transformaties’ aan de Hanzehogeschool Groningen
  • Michiel Rijsdijk, Adviseur Stedelijk Watermanagement Gemeente Utrecht
  • Gerrit Hasperhoven, Senior adviseur riolering en stedelijk water Watermeesters
  • Ir. Maria Rus, Senior adviseur waterbeheer bij Wareco Ingenieurs
  • Loes van der Linden, Adviseur Stedelijk water Gemeente Rotterdam
  • Perry Peeters, Water, Riolering en Openbare ruimte Gemeente Sint Anthonis
 

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig