zoeken

Straategie 10

17_straategie-10-cover.jpg

Feiten. Daar draait het om bij het maken van keuzes en het afleggen van verantwoording. De juiste feiten wel te verstaan. Nu speelt bij de keuze van bestratingsmaterialen ook emotie een belangrijke rol. Prima, het maakt de uiteindelijke openbare ruimte alleen maar gevarieerder, maar als samen met criteria als functionaliteit, kwaliteit, esthetica en kosten ook de thema’s milieubelasting en duurzaamheid worden meegewogen, dan moet men wel van de juiste feiten uitgaan.

Er werd recent nog eens gesteld dat de straatbaksteen het meest duurzame bestratingsmateriaal is. Laten wij er geen doekjes om winden: voor het gevoel van veel opdrachtgevers, architecten en aannemers is dat ook zo. Maar zie hier de feiten: de betonstraatsteen en betontegel blijken op basis van een levenscyclusanalyse (LCA) over 75 jaar in hun functionele eenheid duurzamer dan die straatbaksteen. En beduidend duurzamer dan natuursteen. Maar liefst 18 milieueffecten worden in de LCA-analyse meegewogen door een onafhankelijk instituut als het NIBE. We hebben in Nederland veel prachtige bestratingsproducten, maar (ook) op milieutechnisch gebied is beton baas boven baas.

Nogmaals, de keuze van bestratingsmaterialen wordt via een breed scala aan argumenten bepaald. Vanaf 2010 komt daar het verplichte duurzaam inkopen door overheden bij. Een extra criterium, waarbij geen emotie maar de feiten zouden moeten tellen. Als men een duurzame keuze wil maken, dient dat ook écht een duurzame keuze te zijn. Niet gebaseerd op imago, maar op realiteit. Het gaat niet om ‘oog voor duurzaamheid’, maar om ‘oog voor feitelijke duurzaamheid’.

Iedereen weet dat duurzaamheid een veelomvattend begrip is en daarom op verschillende manieren uit te leggen en te interpreteren is. Zo bezitten betonnen bestratingsproducten naast hun milieutechnische kwaliteit tal van extra functies, zoals waterpasserendheid, geluidsabsorptie, veiligheidsfuncties en machinale verwerking, die men terecht óók als duurzame aspecten van het bestratingsmateriaal kan bestempelen. Het zijn dus uitdagende keuzes voor u. Soms is het voor u van belang dat een betonnen bestratingsproduct geheel gerecycled kan worden in eenzelfde betonproduct. De meest hoogwaardige vorm van hergebruik: een gloednieuw product gemaakt van het oude product. Soms weegt machinale verwerking zwaar. In die mix van argumenten is het prettig om te weten dat betonstraatstenen en betontegels zeer milieuvriendelijk zijn. Zeer, meer, meest... Laat de feiten maar spreken, want feiten hebben altijd gelijk. Veel leesplezier en informatie!