zoeken

Straategie 2

5_straategie-2-cover.jpg

De vrees voor de ABC-formule keert weer. Het was in winkelland een bekend fenomeen dat de winkelstraten allemaal op elkaar gingen lijken qua aanbod. De grote winkelketens streken neer in dé hoofdwinkelstraat in stad en dorp. De ABC-formule werd als negatief ervaren, in de gedachte van overal een Albert Heijn, Blokker en C&A. Het monotone winkelaanbod is de laatste jaren onder impulsen van kleinere detaillisten en (internationale) nieuwkomers veelzijdiger geworden.

Hoe opvallend is het dan dat men in die winkelstraten steeds vaker - bijna op de automatische piloot zo lijkt het wel - een rode klinkerbestrating van gevel tot gevel tegenkomt. In menige stad zie je hetzelfde centrumtapijt. Publicist Jaap Huisman zei bij de uitreiking van de Omgevingsarchitectuurprijs 2006 dat Nederland best wat meer lef mag tonen in zulke ontwerpen. Het wordt wel erg eentonig en saai op die manier.

Het is aan de ontwerpers en opdrachtgevers om die lef te tonen. Om niet nóg een keer in de ABC-formule te vervallen. Géén ABC-tje in bestratingen. Eén ding is zeker: de fabrikanten van betonnen bestratingsmaterialen bieden met z’n allen duizenden en duizenden producten waarmee toch net iets anders te realiseren is. Ook duurzaam. Ook kleurrijk. Ook functioneel. Maar dan ook nog eens verrassend en verfrissend.

De boulevard in Katwijk en het winkelcentrum in Bergschenhoek laten in deze uitgave zien dat een ‘diepere’ zoektocht naar een passend bestratingsproduct lonend is. Lonend in de zin van een creatieve invulling die mensen appreciëren. Plekken met een eigen gezicht dankzij eigentijdse betonnen bestratingsmaterialen. Zelfs voor nieuwbouwwijken met 12.000 woningen, waar wordt uitgegaan van standaard straatprofielen, blijkt voldoende ruimte voor verrassing. De wijk De Velden in Vathorst Amersfoort laat dat onomwonden zien. Boeiende projecten op basis van ontwerpen met creativiteit, doorzettingsvermogen en durf.

Het uitneembare technische katern biedt u handvatten om uw creatieve, gedurfde ontwerp te vertalen in een hoogwaardige bestrating.