zoeken

Straategie 3

7_straategie-3-cover.jpg

Zo gangbaar, zo vertrouwd. Dat is de stoep in onze openbare ruimte. Sinds mensenheugenis vast onderdeel van de straat. Om de voetganger zijn of haar eigen domein te geven. Zo vertrouwd, dat het opvalt als je in korte tijd het fenomeen stoep diverse keren achter elkaar tegenkomt. Dan lijkt er wat aan de hand te zijn met de stoep.

Het was niet alleen de naam ‘De Stoep’, ‘Het Stoepje’ en ‘De Oude Stoep’ die ik toevalligerwijs voor respectievelijk theater, cafetaria en bardancing op mijn weg tegenkwam. Het was ook de stoep als dat nuttige trottoir. Na de tweede wateroverlast in de kustgemeente Bergen werd op televisie een pleidooi gehouden voor terugkeer van de stoep. Leuk zo’n bestrating op één niveau, maar dat overvloedige water liep prompt de winkels in. Het vertrouwde straatprofiel, dat al die eeuwen perfect had voldaan, blijkt misschien wel met het badwater, of beter gezegd in dit verband: met het regenwater te zijn weggespoeld.

Vervolgens kwam bij de invulling van Straategie de stoep weer terug. Waren het in een vorige uitgave de bewoners die beslist een stoep wilden hebben voor hun spelende kinderen - dan konden ze zeggen: blijf op de stoep - in het verlengde daarvan ligt het project Child Friendly Cities waarin de BNSP participeert. Met veel aandacht voor de stoep. Luttele dagen later blijkt bij de inrichting van de wijk Stadshagen in Zwolle de stoep te worden gekoesterd. Doordacht ingericht, met een eigen plek voor de voetganger en het spelende kind, maar met een lage betonband om het straatprofiel visueel breed te houden en de auto, die er tóch af en toe op staat voor wasbeurt of het uitladen van de boodschappen, niet te frustreren.

Om die stoep herkenbaarheid te geven, worden van oudsher betontegels toegepast. Ze zijn zelfs stoeptegels en trottoirtegels gaan heten. Geen ander materiaal wordt op die manier vereenzelvigd met de stoep. Variatie is welkom met patroontegels, kleinere en grotere formaten betontegels en met andere kleuren dan alleen grijs. Hoezo, het formaat doet er niet toe...? Hoezo, een grijze massa...? De campagnes van straategie.nl dagen u uit om méér met die stoep te doen. Als diezelfde, o zo belangrijke stoep maar wel op de agenda blijft staan.