zoeken

Straategie 4

9_straategie-4-cover.jpg

De verkiezing van de meest kindvriendelijke projecten, een speciale Young Urban vakbeurs, het Europese netwerk Child Friendly Cities, kunstenaars die schoolpleinen extra speels maken, het is slechts een bloemlezing van de aandacht voor de jeugd in de (semi)openbare ruimte. Het spelen en bewegen van de jeugd staat volop in de schijnwerpers.

Dat zal misschien ook doorsijpelen naar de Scholenbouwprijs van het ministerie van OCW, die zich nog uitsluitend richt op het gebouw. En dat terwijl wij weten dat de buitenruimte integraal onderdeel van de school zou moeten zijn. Geen woord van Ahmed Aboutaleb bij de prijsuitreiking editie 2006 over het schoolplein, geen woord hierover in het juryrapport van de winnaars, geen woord van de commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland bij de opening van de winnende school in Doetinchem. Maar goed, in 2008 is er weer een Scholenbouwprijs en hopelijk vormt de buitenruimte dan wel één van de beoordelingscriteria.

Gelukkig zijn er vele voorbeelden van scholen en woonwijken waar de aanleiding tot spel en het kindvriendelijke karakter uitstekend zijn meegenomen. In alle gevallen is de bestrating daarvoor het ‘podium’. En dan blijkt dat spelen geen grenzen kent. Geen vaste kaders hoe de bestrating er specifiek moet uitzien voor kinderen. Als de fantasie maar wordt geprikkeld.

Het aardige is dat iedereen die kindvriendelijke bestrating anders benadert. De één met een zeer kleurrijke bestrating met betonstraatstenen in 23 verschillende kleuren, de andere juist in chique grijze betonstraatstenen als basis voor speeleilanden, een derde waardeert de grijze 30 x 30 betontegels als perfecte ondergrond voor figuren en zitelementen, een vierde kiest verschillende betonnen bestratingsproducten om thema’s uit te beelden en een vijfde zoekt de eenvoud van een uitnodigende, rustgevende bestrating. En zo gaat iedereen zijn eigen weg. En het kan, omdat het spel geen grenzen kent. De fantasie van de kinderen regeert daar waar de bestrating voldoende fantasierijk is ontworpen. En die kan héél fantasierijk zijn...