zoeken

Straategie 8

15_straategie-8-cover.jpg

Al vele decennia worden er betonnen bestratingsmaterialen vervaardigd en toegepast. In alle mogelijke typen bestratingen, met velerlei, uiteenlopende functies. In de regel is de praktische functie gecombineerd met esthetiek, omdat men tevens een mooie bestrating wil. En als het tegelijkertijd kan, ook nog eens met extra functies zoals geluidsabsorptie, waterpasserende functies of wat dies meer zij. En elke keer komen er nieuwe functies en toepassingen bij, geënt op nieuwe producten. Telkens nieuwe ontdekkingen.

Ook in deze uitgave van Straategie zit een rode draad van ontdekking. Op de zoektocht naar een natuurlijk ogende, waterpasserende steen naast de wildwaterbaan in Zoetermeer kwam men op een bijzonder betonnen bestratingsproduct terecht dat de functies van verharding, natuurlijke schoonheid en waterregulatie combineert. Geen dure, arbeidsintensieve natuursteen keien, geen onderhoudseisende halfverharding, maar een speels ogende doch robuuste keienbestrating in beton. Voor het project De Kabel in Heerhugowaard paste men onder andere langformaat betonstraatstenen met een schijnvoeg toe. Bij het winkelcentrum WoensXL in Eindhoven werd gevarieerd met lichte betontegels met een donkere spikkel en donkere betontegels met een lichte spikkel. Verfijnde harmonie. Het parelsnoer als fiets- en voetpad door Lelystad kende ook een afgewogen materiaalkeuze. De beoogde landgoedsfeer voor een restauranttuin in Harbrinkhoek zou alleen met baksteen te verwezenlijken zijn. Totdat de tuin- en landschapsarchitecte het tegendeel bewees door voor fraaie betonnen bestratingsmaterialen te kiezen, waaronder kleurvaste bruine betonstraatstenen en majestueuze zwarte betontegels.

Stuk voor stuk zoektochten en ontdekkingen die uitkomen op passende betonnen bestratingsmaterialen. Als blijkt dat bewoners vandaag de dag veel waarde hechten aan hun woonomgeving, dan is het logisch dat ontwikkelaars bewoners laten meebeslissen. Ook dat vergt ontdekkingen van projectontwikkelaars en architecten. Lees de visie van ir. Laura Stevens bna over dit onderwerp, bekijk de projecten en laat u meenemen op deze ontdekkingstochten.