zoeken
 

nieuws

Zoeken

10-03-2016

Branchecertificaat voor straatmaker

Vanaf 1 maart 2016 is het mogelijk via de VMS het VMS Branchecertificaat Straatmaker te behalen. Bij de implementatie van de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9334 Straatwerk, bleek dat veel bestratingsbedrijven niet konden voldoen aan de opleidingseis, dat 60 procent van de straatmakers die op een project werken, het diploma straatmaker niveau 3 moet bezitten.

De VMS heeft daarom samen met het Radius College in Breda en SPG Noord-Holland in Heerhugowaard een plan gemaakt om dit probleem op tye lossen. Plan is om ervaren, maar ongediplomeerde straatmakers de mogelijkheid te bieden het VMS Branchecertificaat Straatmaker te behalen. Het certificaat is vergelijkbaar met de vakbekwaamheid op niveau 3. Het College van Deskundigen Openbare Ruimte (SKG-IKOB) erkent het certificaat als opleiding als bedoeld in de BRL 9334 Straatwerk. Ook zzp’ers, uitzendkrachten en medewerkers van ‘niet’ leerbedrijven kunnen het certificaat behalen. 

Uitgangspunten
Het VMS Branchecertificaat Straatmaker is bedoeld om ervaren maar ongediplomeerde  straatmakers de mogelijkheid te bieden om hun vakbekwaamheid aantoonbaar te maken. De veronderstelling is dat een substantieel deel van deze straatmakers vakbekwaam is, maar niet meer een reguliere opleiding gaat volgen. Tegelijkertijd mag het VMS Branchecertificaat Straatmaker niet concurreren met de reguliere opleiding. Om dat te voorkomen moet een kandidaat ten minste 25 jaar oud zijn en ten minste vijf jaar aantoonbare ervaring hebben in het vak van straatmaker. Het opleidingstraject bestaat uit een intakegesprek en een vakbekwaamheidsproef. De vakbekwaamheidsproef is een representatieve proef, die door de branche wordt gezien als een goede maatstaf voor zelfstandig straatwerk. Na het met succes afleggen van de proef wordt het VMS Branchecertificaat Straatmaker uitgereikt. Kandidaten die niet slagen, worden, afhankelijk van het resultaat, verwezen naar een verkort scholingstraject op maat of naar de reguliere opleiding.
 

Alle nieuwsberichten

Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig